Správa trénera z MS ml.dorastu 2011

MAJSTROVSTVÁ SVETA ml.dorastu (juniori) sa konali v  Astane (KAZ)  v dňoch 20. – 31. 7. 2011. Slovenskú výpravu tvorili tréner Tomáš Kovács, rozhodca Mgr. René Just a dvaja boxeri, v 48 kg Viliam Tankó  a v 70 kg Mikuláš Ferdinand. Na MS štartovalo 273 boxerov z 28 štátov.

MAJSTROVSTVÁ SVETA ml.dorastuNaša výprava odcestovala 19.7.2011 letecky cez Moskvu do Astany. Prvý menší problém nás čakal na letisku v Astane , kde sme zistili, že batožiny dvoch našich boxerov niekde uviazli. Tak sme začali pátrať. Až na druhý deň nám ich priviezli na hotel, tak sme prvý menší problém zvládli.
Ako prvý v ringu sa prestavil Viliam Tanko /váha 48 kg – 24 boxerov / a to hneď prvý deň MS. Jeho súperom bol Luke McCormack (Anglicko) - strieborný medailista z nedávnych ME v Keszthely. Podľa rozpisu v programe mal boxovať Vili od 18.00 hod ako druhá dvojica v B ringu. Od hotela odchádzal autobus o 17.00 hod podľa rozpisu /cesta na halu trvá cca. 10 minút/. Očakávali sme, že Vili pôjde boxovať cca o 18.20 hod, ale pre istotu sme sa na hotelovej izbe už prezliekli. Na recepcii sme sa pýtali kedy ide autobus na halu...Vyšli sme na parkovisko o 16.45 a tam stáli 2 autobusy...Ostatné tímy, ako Japonsko, Bielorusko, Izrael atď. len sedeli na recepcii a čakali na odchod. Na parkovisku v autobuse spal vodič tak som ho zobudil a 16.50 h. to je 10 minút pred plánovaným odchodom sme vyrazili do haly. Na hale sme boli cca. o 17.00 hod...v ringoch sa ešte neboxovalo. Išli sme do šatne. V programe, ktorý som si zobral bol napísaný začiatok zápasov o 18.00 hod. Prišli sme do šatne, kde sme mali byť, /červ. roh/ vyfasovali sme bandáže a Vili si ich zatiaľ dal. Ja som sa pýtal, že kedy dostaneme rukavice a prilbu a povedali, že ešte „mnoga“ času. Podľa programu sme mali ešte cca skoro hodinu času, tak som išiel s českým trénerom vybrať vhodné miesto na natáčanie zápasu. Boli sme preč cca. 10 minút. Keď sme sa vrátili do šatne, tak chalani tam už neboli. Myslel som si, že sa išli prejsť. Hľadal som ich, pýtal som sa a nikto nič nevedel.. Zrazu vidím na monitore, že Vili stojí v ringu. Tak som tam utekal. Po mojom odchode zo šatne prišiel pán ochrankár a povedal, že o 2 minúty boxuje. Organizátori presunuli program o 1 hodinu bez akejkoľvek informovanosti ! Nebol som jediný, čo si poriadne zanadával...

1. Keby som ja nevyhľadal šoféra , ktorý spal v autobuse, tak zmeškáme spolu s ostatnými zápas.
2. Keby sa neprezlečieme na hoteli tak nemáme ani čas sa prezliecť pred zápasom.

Priebeh zápasu: Prvé kolo prehral Vili 4:1. Jeho súpera lekár v prvom kole 3x ošetroval pre silné krvácanie z nosa. Po druhom kole prehrával 8:6 avšak v tomto kole bol Vili jednoznačne lepší. Celé kolo útočil, pričom jeho súper ako keby odišiel kondične. Rozhodcom bol viackrát napomenutý za držanie a hlavne za hlavičku, za čo už potom bol aj verejne napomenutý. Po druhom kole prišiel Vili do rohu a povedal, že si musí sadnúť, lebo má strašné bolesti v bruchu, dostal hlavičku od súpera do brucha pričom aj spadol na zadok. V treťom kole bol Vili úplne bez síl.. veľmi chcel ale sa len trápil . V tomto kole ho už len jeho srdce hnalo dopredu, no celkovo podľa mňa nebol horším boxerom počas celého zápasu. Ľutoval som ho, lebo vydal zo seba maximum , bez rozcvičky a v strese nastupoval na zápas. Prehral 12:7 . Po zápase mal ešte veľké bolesti z úderu hlavou do brucha, nevedel sa ani poriadne narovnať...

Miki Ferdinand nastúpil 25.7.2011 /váha 70 kg 16 boxerov . Jeho súper bol Naydenov Blagoy z Bulharska. Boxer, s ktorým sa Miki stretol na ME v Keszthely . V tom ich prvom zápase bol Miki jednoznačne lepší. Verili sme si a po analýze prvého zápasu sme určili taktiku a spôsob boja, ktorý by nám mohol priniesť víťazstvo. Mali sme dosť času na natrénovanie taktiky a ich prvý zápas sme si viackrát aj pozreli. Bol som presvedčený , že tento krát nám víťazstvo nemôže uniknúť!
V prvom kole mal Miki hneď dobrý nástup a svojho súpera viackrát silno zasiahol. Celé prvé kolo išiel za svojím súperom od jedného rohu k druhému. Počas celého kola padlo veľa úderov a myslím si, že vo výmenách mal Miki navyše. Po prvom kole sme boli úplne zarazení, keď sme sa dozvedeli, že prehrávame 6:2. Bol to veľký šok a nechápali sme, čo sa deje, prečo nám body nenaskočili. V druhom kole Miki spravil maximum pre otočenie stavu, zvýšil tempo a stále útočil a zasahoval. Po tomto kole sme prehrávali 11:7 /kolo skončilo 5:5 /. V treťom kole, kde už jeho súper vsadil len na útek bolo veľmi ťažké otočiť výsledok. Zápas sa skončil 17:10. Podľa mňa to bol vyrovnaný zápas a ja by som ho jednoznačne dal Mikimu. K dispozícii máme aj nahrávku k zápasu.


Po takýchto zlých skúsenostiach, sme smutne skonštatovali, že MS pre nás už skončili. Avšak ja si myslím, že máme čo hľadať na takých to podujatiach a treba chodiť s našimi boxermi na MS, ME. Výkonnostne tam určite patrí viacero našich boxerov. Potrebujú nazbierať medzinárodné skúsenosti a výsledok určite príde. Podotknem, že výjazd našich boxerov a trénera bol zabezpečený od sponzorov.

Tomáš Kovács

Pozn.: Článok je uvedený bez úprav. Pôvodný bol uvedený na domovskej stránke SABA..

09. 08. 2011
Predchádzajúca stránka: Rok 2012 Nasledujúca stránka: Rok 2010