MT GRAND PRIX SLOVAKIA - NITRA 2012

Tradičný MT Grand Prix Slovakia má za sebou ďalší ročník a môžeme spokojne povedať, že úspešný, napriek tomu, že čo do počtu zúčastnených boxerov sa nevyrovnal tomu minuloročnému. Boxeri z Rakúska, Českej republiky, Maďarska, Dánska a Slovenska bojovali iba v 7 hmotnostných kategóriách, pretože o váhy 49, 81 a +91kg pozvané výpravy nejavili záujem.

NitraNa poslednú chvíľu zrušili svoju účasť Švédi a Chorváti a tak sme ako organizátori z plánovaného trojdňového programu ustúpili a ponechali sme 2-dňový turnaj ako tomu bývalo dlhé roky. Termín turnaja sa musel prispôsobiť náročnej jarnej sezóne, ktorá bolo okrem medzinárodných turnajov a kvalifikácii na OH pre väčšinu reprezentantov aj plná ligových zápasov (Česká extraliga, 1.liga, Boxing One). Aj z tohto dôvodu sme vypustili štart našich najskúsenejších boxerov – Tomáša Vaňa a Sandra Dirnfelda, ktorí navyše v období pred turnajom absolvovali neodkladné školské povinnosti a Tomáš Vaňo rozšíril rady „magistrov" v našom boxerskom hnutí. Príležitosť tak dostali boxeri z mladšej generácie, ktorí pozbierali cenné skúsenosti v bojoch s veľmi kvalitnými súpermi.

 

O zápasoch píšem bez presným bodových výsledkov, tie budú uverejnené v správe ŠTK:

Vo váhe do 52kg štartovali iba dvaja boxeri – náš Roman Formánek a Maďar Oliver Lakatos. Obaja sa už raz stretli pred rokom v Komárne na Veľkej cene mládeže. Vtedy sa z víťazstva o bod tešil Lakatos, tentoraz v tesnom zápase zvíťazil Roman Formánek a získal tak zlatú medailu.

Vo váhe do 56kg štartovali 4 boxeri. V konkurencii Dána, Čecha a nášho Michala Zátorského mal byť tým štvrtým boxerom maďarský reprezentant, no ten nakoniec na turnaj nedorazil a tak na poslednú chvíľu túto váhu doplnil Roman Tatarka. V semifinále zdolal na body Zátorský oddielového kolegu Tatarku a Dán Dennis Ceylan Čecha Freiherra. V boji o 3.miesto medzi Freiherrom a Tatarkom sa z víťazstva tešil český reprezentant. V očakávanom finále čakal nášho Zátorského mimoriadne silný súper – Dennis Ceylan je totiž kvalifikovaný na OH do Londýna a štartuje v profesionálnej lige WSB. Po 1.kole viedol Ceylan 6:3, v 2.kole náš boxer zlepšil pohyb a bol lepším boxerom, no bodovo to vyšlo lepšie pre Dána, čo zarazilo nie len mňa, lebo nad skóre z 2.kola sa pozastavoval každý nezainteresovaný človek, s ktorým som sa o zápase rozprával. Posledné kolo si výborný Dán vedenie majstrovsky strážil, na našom boxerovi už bola badateľná únava z náročnej sezóny a chýbala mu rýchlosť. Zaslúženým víťazom sa tak stal Dennis Ceylan, ktorý získal aj cenu pre najlepšieho zahraničného          

 boxera. U Michala som už pred turnajom vedel, že jeho športová forma má zákonitý pokles a nie je už na takej úrovni ako v hlavnom období sezóny (MT Dan Pozniakas a kvalifikácia OH), no napriek tomu mu tento zápas dal veľa. Dánski tréneri i samotný boxer zložili poklonu pred výkonom nášho boxera a pozvali Michala na tréningový kemp do Dánska, aby absolvoval so Ceylanom jeho technicko-taktickú prípravu na OH...

Vo váhovej kategórii taktiež škrt na poslednú chvíľu – český boxer Patrik Velký neprišiel na zraz a tak vo váhe ostali len traja – Dávid Zold (SVK), Maďar Fodor a Rakúšan Obradovič, ktorý mal voľný los do finále. Dávidovi v semifinále proti Fodorovi chýbala iskra a tak po prehre na body obsadil 3.miesto, Maďar Fodor zvíťazil aj vo finále s Obradovičom a získal zlato.

Vo váhe do 64kg (4 boxeri) vybojoval druhé zlato pre Slovensko Patrik Rajcsányi. Semifinálová výhra nad Čechom Meisznerom bola bezproblémová a vo finále technicky vybodoval aj Maďara Herczega, ktorý v prvom zápase vyradil Rakúšana Avagyana (ten si vybojoval bronz). Patrik si v oboch súbojoch počas celého zápasu držal vedenie, súperov dokázal prekvapovať a dobrým pohybom nedovolil zvrat v skóre. Získal aj cenu pre najlepšieho slovenského boxera turnaja.

Váha 69kg bola najvyrovnanejšia. Zraneného Mira Čepka nahradil junior Tomáš Zold a zaboxoval si „do sýtosti". V semifinále bojoval ako lev, ale na mimoriadne tvrdého Rakúšana gruzínskeho pôvodu Levaniho Dolenjashviliho to nestačilo, pričom Rakúšan zvíťazil aj vo finále proti Čechovi Nečesánekovi. Tomáš Zold v boji o 3.mieste zviedol najlepší súboj nedeľného programu proti Maďarovi Richardovi Dányimu. Nečisto boxujúci Maďar viedol po dvoch kolách o 5 bodov, no Tomáš heroickým výkonom v poslednom kole zápas otočil a zvíťazil ! Získal tak zaslúženú bronzovú medailu.

Vo váhe do 75kg sme zastúpenie nemali, nakoľko Jozef Sirotek už na M-SR st.dorastu boxoval po chorobe a potreboval sa dať zdravotne do poriadku a pri absencii Tibora Vargu inú 75-ku pre medzinárodný ring momentálne nemáme. Túto váhovú kategóriu vyhral český boxer Jozef Pavliš, ktorý si vo finále prekvapivo poradil s Rakúšanom ruského pôvodu Arbi Tchakajevom, ktorý je účastníkom ME i kvalifikácie OH. Bronz získal Maďar Lászlo Tóth.

 
V poslednej váhovej kategórii do 91kg triumfoval Michal Plesník, ktorý si v semifinále poradil s Maďarom Kulacsikom a vo finále i s jeho krajanom Rullom. Michal bol v oboch zápasoch technickejší a presnejší, je len veľká škoda že sa nedokáže vyvarovať momentov, kedy v snahe prerušiť tlak súpera „okato" drží a často padá na zem. To sú momenty, ktoré kazia jeho dojem v ringu, pričom o bodovom víťazstve nebolo pochýb. Michal tak vybojoval tretie slovenské zlato.

Všetci zúčastnení vyslovili veľkú spokojnosť s turnajom, ktorý sa niesol v priateľskej atmosfére a mal bezproblémový priebeh. Dánsky tréner si pochvaľoval korektné bodovanie a vyslovil presvedčenie, že o rok sa zúčastní nášho turnaja aj väčšia dánska výprava.

V sobotňajšom programe prišlo aj na ocenenie pre domácich boxerov BC Stavbár Nitra, ktorí výborne reprezentovali SABA v českej extralige a 1.lige. Ocenenie im predal prezident SABA Ing. Andrej Kostka.

                                                                                                                                        Mgr. Pavol Hlavačka reprezentačný tréner

Zdroj: SABA

11. 06. 2008
Predchádzajúca stránka: Rok 2013 Nasledujúca stránka: Rok 2011